Sarajevski aerodrom u 2013. oborio rekord po broju putnika

Godina 2013. ostat će zapisana u historiju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kao jedna od najuspješnijih poslovnih godina u radu ovog preduzeća.
Zahvaljujući zalaganju Uprave i cjelokupnog kolektiva Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ovo preduzeće uspješno je realizovalo visoko zadane ciljeve s početka 2013.godine.
Ostvaren je rekordan rezultat po pitanju broja putnika u historiji ovog preduzeća, koji za 2013. godinu iznosi 665.638, što je za 15% više u odnosu na 2012. godinu.
Zabilježeno je i povećanje broja aviooperacija, kojih je u 2013. godini realizovano 5.512, što je za 4% više u odnosu na 2012. godinu.
Rast prometa odrazio se i na finansijske rezultate poslovanja, pa je tako zabilježen rast prihoda u gotovo svim profitnim centrima: putnički servis, prihvat i otprema zrakoplova, trgovina, kargo i komplementarne usluge.
Svjesni da se uspjeh u poslovanju ne mjeri samo ostvarenjem finansijskih rezultata nego i u aktivnostima u segmentu društvene odgovornosti, Međunarodni aerodrom Sarajevo je svoju društveno odgovornu praksu nastavio i u 2013. godini kroz stalnu brigu o lokalnoj zajednici, odgovornim odnosom prema zaštiti okoline, te kroz donacije i sponzorstva, usmjerena u humanitarne svrhe, sportske i kulturne manifestacije.
Kada su u pitanju poslovna dostignuća, veliki uspjeh za Međunarodni aerodrom Sarajevo u prošloj godini predstavlja i recertifikacija po međunarodnim ISO standardima ISO 9001 Sistem upravljanja kvalitetom i 14001 Sistem okolinskog upravljanja i certifikacija po ISO 27001- Sistem upravljanja zaštitom informacija.
Ovim je Međunarodni aerodrom Sarajevo postao jedan od rijetkih privrednih subjekata u BiH koji radne procese u potpunosti prilagođava internacionalnim standardima: ISO 9001:2008, 14001:2004. i 27001:2005.
Aerodrom Sarajevo već godinama veliki značaj pridaje i edukaciji svojih uposlenika kao i unapređenju i razvoju Centra za obuku stručnog osoblja, stoga je ovom centru 2013. godine dodjeljen Certifikat LH Cargo (Lufthansa Cargo). Edukacija uposlenika na Aerodromu Sarajevo prepoznata je kao jedna od ključnih pokretača razvoja kompanije.
Poslovni planovi za tekuću godini ogledaju se u dolasku švedske aviokompanije SAS ( Scandinavian Airlines System), koja je vodeći avioprijevoznik u skandinavskim zemljama, planirano je i uvođenje direktne linije na relaciji Berlin –Sarajevo- Berlin od strane Germanwingsa, a ponovo su aktualizirani i pregovori sa najvećom low cost avio kompanijom u istočnoj Evropi, Wizz Airom.
Tokom trajanja ljetne sezone i Svjetskog nogometnog prvenstva očekuje se rast broja čarter letova za 3% kao i povećanje redovnih linija, te je shodno očekivanom rastu prometa za tekuću godinu planirana i rekonstrukcija Terminala B u dolascima na međunarodnom dijelu, a sve u cilju pružanja još kvalitetnije usluge putnicima najprometnijeg aerodroma u BiH, pred kojim je, ako je suditi prema prognozama i planovima, još jedna uspješna poslovna godina.